Hvordan får jeg indre ro?
06/08/2024Hva er ADHD?
ADHD er en vanlig nevropsykologisk tilstand som påvirker millioner av mennesker over hele verden. Til tross for utbredelsen er det fortsatt mye misforståelse rundt denne diagnosen.
ADHD er en forkortelse for attention-deficit hyperactivity disorder. På norsk kalles det også oppmerksomhetsforstyrrelse eller hyperkinetisk forstyrrelse. Det er viktig å forstå at ADHD ikke bare er en enkel utfordring med å følge med i timen. Det er en kompleks tilstand som kan påvirke både oppmerksomhet, impulsivitet og aktivitetsnivå.
Vanlige symptomer på ADHD inkluderer vanskeligheter med oppmerksomhet, impulsiv atferd og en tendens til å være overaktiv/rastløs. Symptomene kan variere fra person til person, og noen mennesker kan ha mer problemer med enkelte symptomer enn andre. For eksempel kan noen bare oppleve vanskeligheter med oppmerksomhet og impulsivitet, uten å ha problemer med hyperaktivitet. Dette kalles ADD, eller attention-deficit disorder.
Har jeg ADHD?
Hvis du mistenker at du eller noen du kjenner har ADHD, er det nyttig å søke hjelp fra kvalifisert helsepersonell. F.eks. fra din fastlege eller en psykolog. De kan hjelpe deg med å få henvisning slik at du kan få en grundig utredning. Med en nøyaktig diagnose kan man utvikle en behandlingsplan som passer for deg. Hos Psykisk Bra kan du få en ADHD screeening. Det tar ikke mer enn 10 – 30 min ut fra hvor mye informasjon du har å dele. En screening kan brukes i en henvsining, eller for å avklare om det heller er andre ting som bør undersøkes.
For noen kan det være ekstra viktig med en god screening for å få riktig diagnose. Det kan være utfordrende å navigere i helsevesenet og vite hvor man skal starte. Spesielt dersom man allerede har fått behandling på BUP eller DPS. I såfall kan det også være nyttig å se over journalen. Kanskje dette er undersøkt før, eller kanskje du aldri ble screenet slik at det har gått dem hus forbi. Det er viktig å huske at du ikke er alene. Du kan få den støtten og behandlingen du trenger. Sjekk om du har en forsikring eller om du kan gå hjelp i kommunal psykisk helsetjenste der du bor. Eventuelt kan fakturaen deles dersom du trenger det. Ta kontakt ved å trykke her for å enkelt ta kontakt.
Hvordan behandles ADHD?
Det finnes ingen pille som er en kur mot ADHD. Det finnes derimot medisiner som kan dempe alle eller de fleste symtomene. Det er likevel sjeldent at en medisin vil løse absolutt alle utfordringe som følger med. I spesialisthelsetjenesten (DPS/BUP/TSB) vil man kun få behandling i form av informasjon om ADHD og å finne rett medisin for deg. Det finnes også behandlingsmetoder som kan hjelpe deg med utvikle strategier slik at utfordringene kan bli litt enklere å leve med. F.eks. med kognitiv atferdsterpi (KAT).
En av de første stegene for å få det bedre er å forstå symptomene slik at du kan forstå deg selv bedre. Det er mange ressurser tilgjengelige online, inkludert videoer og artikler. Og husk en ting! Det finnes ikke tvangsmedisinering av ADHD i Norge. All form for medisinering er frivillig. Også for barn.
Kognitiv atferdsterapi?
KAT hjelper deg til å finne strategier og hjelper deg med å bli en bedre støttespiller for deg selv. Når man har ADHD kan man ofte si eller gjøre ting man angrer på. Da er det viktig at man er god med seg selv. Det er ikke alltid slik at andre forstår at det er mulig at man kan gjøre noe uten å tenke deg om først. En risiko ved ADHD er f.eks. å kontinuerlig bli feiltolket som bråkemaker eller en som bryter regler med vilje. En med hyperkinetisk forstyrrelse kan gjennom oppveksten oppleve å få mye unødvendig kjeft. Kjeft som igjen kan manifestere seg som en streng indre kritiker. Som voksen med ubehandlet ADHD er det ikke uvanelig at man er ganske streng med seg selv og andre. Kaskje har man også utviklet angst eller depresjon, som konsekvens av å ikke forstå seg selv eller å føle at man ikke passer inn.
Anderledes for kvinner?
Det er viktig å merke seg at ADHD kan manifestere seg på forskjellige måter hos kvinner enn hos menn. Tradisjonelt har forskning og diagnostiske kriterier vært basert på mannlige pasienter. Noe som har ført til at kvinnelige symptomer oftere har blir oversett eller feiltolket. Derfor er det viktig å vite hvordan ADHD eller ADD kan påvirke kvinner spesielt. Hvordan kan ADHD påvirke deres liv og daglige funksjon forskjellig fra hos menn? Dette har ADHD-Norge tatt tak i. Her kan du se deres frokostseminar, både del 1 og del 2 er gratis tilgjengelig på youtube. Enjoy!
Les mer på ADHD-Norge sine nettsider: https://www.adhdnorge.no/